Τα μυστικά του τζιν...
Το τζιν δεν οφείλει τη γεύση του στο βασικό δημητριακό...
Ούτε βέβαια και στην ωρίμανση σε βαρέλια...
Ούτε βέβαια και στην ωρίμανση σε βαρέλια...
Το τζιν παίρνει ζωή από τα μπαχαρικά, και ιδιαίτερα από τον άρκευθο. Γι' αυτό και ποικίλουν τόσο στη γεύση, ανάλογα με τη συνταγή που χρησιμοποιείται κάθε φορά...
Το Old Tom είναι ένα τζιν με το ελαφρώς γλυκό ύφος του 18ου αιώνα. Οι ιστορικοί αρέσκονται να το αναφέρουν ως τον χαμένο κρίκο ανάμεσα στο αυθεντικό ολλανδικό genever και το αγγλικό. Τα τζιν τύπου Old Tom -με διασημότερα τα Booth, Gilbey και Boord- σπανίζουν στις μέρες μας.
Κάπως πιο ξηρό, αλλά «γεμάτο», είναι το Plymouth Gin, που του αρέσει να συστήνεται ως το πιο μεστό τζιν του κόσμου! Αρωματικά βότανα, πικρές γεύσεις και μαλακό νερό για την ολοκλήρωσή του κάνουν το ύφος του Plymouth ξεχωριστό. Έχει πραγματικά πολύ γεμάτο σώμα, είναι ισορροπημένα γλυκό και χωρίς ίχνος οξύτητας.
Τα άγλυκα αλλά συχνά αρωματικά τζιν χαρακτηρίζουν τη βρετανική παραγωγή και φέρουν τη σήμανση «London dry». Παράλληλα με τον άρκευθο, εδώ υπερισχύει συχνά το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού μαζί με γλυκάνισο, κανέλα, κόλιανδρο, ρίζα βιολέτας και γλυκόριζα. Άσχετα με το κατά πόσο διαφέρουν τα αρωματικά βότανα σε ένταση, το ποτό παραμένει πάντα χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Τα London Dry τζιν είναι σήμερα τα πλέον διαδεδομένα. Μάρκες όπως το Gordon's παράγονται με άδεια που καθορίζει την αυθεντική συνταγή παντού, μέχρι και την Αυστραλία...
Οι ΗΠΑ είναι μία από τις πρώην βρετανικές αποικίες, γι' αυτό και τα αμερικανικά ξηρά τζιν ή τα ηπιότερα τζιν -όπως είναι γνωστά τα τοπικά ποτά αρκεύθου- έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και λιγότερο γεμάτο σώμα.
Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι το μυστικό του τζιν είναι τα αρώματά του, γι' αυτό και τα αποστακτήρια τζιν επικεντρώνονται από την αρχή στην υψηλή τέχνη του αρωματισμού. Κάθε εταιρία έχει τη δική της επτασφράγιστη συνταγή, στην οποία εμφανίζονται διάφορες αρωματικές ουσίες σε ποικίλους συνδυασμούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα τηρούνται οι «σπιτικές» μέθοδοι, οι παραδοσιακές δηλαδή συνταγές των προγόνων...
Το Old Tom είναι ένα τζιν με το ελαφρώς γλυκό ύφος του 18ου αιώνα. Οι ιστορικοί αρέσκονται να το αναφέρουν ως τον χαμένο κρίκο ανάμεσα στο αυθεντικό ολλανδικό genever και το αγγλικό. Τα τζιν τύπου Old Tom -με διασημότερα τα Booth, Gilbey και Boord- σπανίζουν στις μέρες μας.
Κάπως πιο ξηρό, αλλά «γεμάτο», είναι το Plymouth Gin, που του αρέσει να συστήνεται ως το πιο μεστό τζιν του κόσμου! Αρωματικά βότανα, πικρές γεύσεις και μαλακό νερό για την ολοκλήρωσή του κάνουν το ύφος του Plymouth ξεχωριστό. Έχει πραγματικά πολύ γεμάτο σώμα, είναι ισορροπημένα γλυκό και χωρίς ίχνος οξύτητας.
Τα άγλυκα αλλά συχνά αρωματικά τζιν χαρακτηρίζουν τη βρετανική παραγωγή και φέρουν τη σήμανση «London dry». Παράλληλα με τον άρκευθο, εδώ υπερισχύει συχνά το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού μαζί με γλυκάνισο, κανέλα, κόλιανδρο, ρίζα βιολέτας και γλυκόριζα. Άσχετα με το κατά πόσο διαφέρουν τα αρωματικά βότανα σε ένταση, το ποτό παραμένει πάντα χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Τα London Dry τζιν είναι σήμερα τα πλέον διαδεδομένα. Μάρκες όπως το Gordon's παράγονται με άδεια που καθορίζει την αυθεντική συνταγή παντού, μέχρι και την Αυστραλία...
Οι ΗΠΑ είναι μία από τις πρώην βρετανικές αποικίες, γι' αυτό και τα αμερικανικά ξηρά τζιν ή τα ηπιότερα τζιν -όπως είναι γνωστά τα τοπικά ποτά αρκεύθου- έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και λιγότερο γεμάτο σώμα.
Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι το μυστικό του τζιν είναι τα αρώματά του, γι' αυτό και τα αποστακτήρια τζιν επικεντρώνονται από την αρχή στην υψηλή τέχνη του αρωματισμού. Κάθε εταιρία έχει τη δική της επτασφράγιστη συνταγή, στην οποία εμφανίζονται διάφορες αρωματικές ουσίες σε ποικίλους συνδυασμούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα τηρούνται οι «σπιτικές» μέθοδοι, οι παραδοσιακές δηλαδή συνταγές των προγόνων...
Δεν υπάρχουν σχόλια: